top of page

RISCURI CHIMICE IN SANTIERUL DE CONSTRUCTII

Într-un șantier de construcții, există diverse riscuri chimice asociate cu utilizarea diferitelor substanțe chimice și materiale de construcție. Aceste riscuri pot afecta sănătatea lucrătorilor în mod direct sau indirect. Iată câteva exemple de riscuri chimice într-un șantier de construcții:

1.    Expunerea la substanțe toxice: Lucrătorii pot fi expuși la substanțe chimice toxice prin inhalare, ingestie sau contact cutanat. Aceste substanțe pot include solvenți, adezivi, vopsele, ciment, izolații termice etc.

2.    Inhalarea de praf: În timpul lucrărilor de tăiere, polizare sau demolare, se poate genera praf care conține particule fine de materiale precum ciment, lemn sau azbest. Inhalarea acestui praf poate duce la probleme respiratorii și afecțiuni cronice ale plămânilor.3.    Expunerea la vapori și gaze toxice: Utilizarea echipamentelor de sudură, generatoarelor sau a altor utilaje care funcționează pe bază de combustibil poate genera vapori și gaze toxice care pot afecta sănătatea lucrătorilor.

4.    Manipularea incorectă a materialelor periculoase: Anumite materiale de construcție, cum ar fi azbestul, pot fi extrem de periculoase dacă nu sunt manipulate corect. Inhalarea fibrelor de azbest poate duce la afecțiuni grave ale plămânilor și ale altor organe.

5.    Incendii și explozii: Anumite substanțe chimice și materiale de construcție pot fi inflamabile sau pot emite gaze inflamabile. Manipularea lor necorespunzătoare poate duce la incendii sau explozii care pun în pericol viața lucrătorilor.

6.    Reacții alergice și dermatite: Anumite substanțe chimice pot provoca reacții alergice sau dermatite la contactul cu pielea. Acestea pot include substanțe precum adezivi, tencuieli sau solvenți.
7.    Expunerea la substanțe cancerigene: Anumite substanțe chimice folosite în construcții, cum ar fi anumite coloranți sau conservanți, pot fi cancerigene și pot crește riscul de dezvoltare a cancerului la lucrători expuși.


Pentru a gestiona riscurile chimice într-un șantier de construcții, este esențial ca angajatorii să efectueze evaluări ale riscurilor, să ofere echipamente de protecție adecvate și să asigure o pregătire corespunzătoare pentru lucrători în ceea ce privește manipularea sigură a substanțelor chimice și a materialelor periculoase. De asemenea, este important să se stabilească proceduri pentru manipularea, stocarea și eliminarea corectă a acestor substanțe pentru a minimiza riscurile pentru sănătatea lucrătorilor și pentru mediu.INTOCMIT

BECIU Costel
Comments


CONTACT

Vă stăm la dispoziție pentru întrebări și oferte!

SC BECO PROD SRL

Pașcani, jud. Iași

ADRESĂ

+40 724 041 498

TELEFON

bottom of page